Νέα

Νέα

Ρυθμίσεις αναφορικά με τις άδειες οδήγησης, τα Π.Ε.Ι. και τα Δ.Ε.Ε. των κατοίκων των περιοχών της χώρας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία με την ονομασία «Daniel» τον μήνα Σεπτέμβριο

20 October, 2023

Θέμα: Ρυθμίσεις αναφορικά με τις άδειες οδήγησης, τα Π.Ε.Ι. και τα Δ.Ε.Ε. των κατοίκων των περιοχών της χώρας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία με την ονομασία «Daniel» τον μήνα Σεπτέμβριο
Σχετ. : Η κ.υ.α. 17143 (Β’ 5406/11-09-2023) περί χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα
A. Οι κατωτέρω περιοχές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 1 της σχετικής απόφασης, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών βροχοπτώσεων και των επακόλουθων πλημμυρών/κατολισθήσεων που έπληξαν αυτές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας με την ονομασία «Daniel» τον μήνα Σεπτέμβριο.
❖ Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας
□ Δήμος Μακρακώμης
□ Δήμος Στυλίδας
□ Δήμος Δομοκού
□ Δήμος Λαμιέων
□ Δημοτική Ενότητα Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας
Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
□ Δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας
□ Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού
□ Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου
❖ Περιφέρεια Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων
Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας
Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων
Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας
□ Δήμος Τυρνάβου
□ Δήμος Λαρισαίων
□ Δήμος Φαρσάλων
□ Δήμος Τεμπών
□ Δήμος Κιλελέρ
□ Δήμος Αγιάς
□ Δημοτική Κοινότητα Μεγάλου Ελευθεροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ποταμιάς, Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας της Δημοτικής Ενότητας Βερδικούσιας, Δημοτική Κοινότητα Κρανέας της Δημοτικής Ενότητας Αντιχασίων και Δημοτικές Κοινότητες Καρυάς, Κρυόβρυσης, Συκαμινέας της Δημοτικής Ενότητας Καρυάς του Δήμου Ελασσόνας
❖ Περιφέρεια Αττικής
Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής
□ Δήμος Σαρωνικού
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
□ Δήμος Αίγινας
□ Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων
❖ Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
□ Δήμος Ερμιονίδας
□ Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου
B. Στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας και της στήριξης των πληγέντων, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
1. Παρατείνεται για έξι (6) μήνες η ισχύς των αδειών οδήγησης και των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, που κατέχονται από κατοίκους των περιοχών του Κεφαλαίου Α της παρούσας, για οδήγηση αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η παράταση αυτή ισχύει για τους πολίτες που κατέχουν, και φέρουν υποχρεωτικά μαζί με τη ληγμένη άδεια κατά την οδήγηση, «Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» εξαχθείσα από την ομώνυμη ενότητα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (govgr), στην οποία θα αναγράφεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους σε περιοχή του Κεφαλαίου Α της παρούσας.
Η ανωτέρω Βεβαίωση δύναται να κατέχεται είτε εκτυπωμένη σε έγχαρτη μορφή, είτε μεταφορτωμένη σε κινητή συσκευή, και θα επιδεικνύεται μαζί με τη ληγμένη άδεια οδήγησης (η οποία ομοίως δύναται να επιδεικνύεται και μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet) στα αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων της οδικής κυκλοφορίας ελεγκτικά όργανα.
Για την ανανέωση Π.Ε.Ι. υπαγόμενου στην ανωτέρω 6μηνη παράταση, σε εφαρμογή των οριζομένων στην περ. α της παρ. 7 του άρθρου 7 του π.δ. 74/2008 (Α’ 112), γίνεται αποδεκτή από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης προγράμματος περιοδικής κατάρτισης Π.Ε.Ι. που έχει εκδοθεί έως έξι (6) μήνες πριν την αρχική – προ της παράτασης – λήξη ισχύος του Π.Ε.Ι., εφόσον υποβάλλεται έως τη λήξη της 6μηνης παράτασης του Π.Ε.Ι. Στις περιπτώσεις αυτές, ως έναρξη ισχύος του νέου Π.Ε.Ι. τίθεται η ημερομηνία λήξης της 6μηνης παράτασης του Π.Ε.Ι.
Μη διεκπεραιωμένες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως την έκδοση της παρούσας για την ανανέωση αδειών οδήγησης και Π.Ε.Ι. διεκπεραιώνονται κανονικά.
2. Παρατείνεται για έξι (6) μήνες η ισχύς των Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.) και των Δελτίων Εξέτασης Π.Ε.Ι. με ημερομηνία λήξης εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, που κατέχονται από κατοίκους των περιοχών του Κεφαλαίου Α της παρούσας.
Η παράταση αυτή ισχύει για τους πολίτες που κατέχουν, και φέρουν υποχρεωτικά συνημμένη στο ληγμένο Δελτίο τη «Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» της προηγούμενης παρ. Β1 της παρούσας.
3. Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής Δελτίου Εκπαίδευσης Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.) ή Δελτίου Εξέτασης Π.Ε.Ι. σε πληγείσα περιοχή του Κεφαλαίου Α της παρούσας, για τη χορήγηση αντιγράφου του Δελτίου:
□ Υποβάλλεται, κατά τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 26 της υ.α. 50984/7947/2013 (Β’ 3056), αίτηση – υπεύθυνη δήλωση περί απώλειας ή καταστροφής σε περιοχή του Κεφαλαίου Α της παρούσας κατά τη διάρκεια της εν λόγω κακοκαιρίας.
□ Για τον προγραμματισμό θεωρητικής εξέτασης άδειας οδήγησης/Π.Ε.Ι. ή δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς/πρακτικής εξέτασης Π.Ε.Ι. δεν εφαρμόζεται η «ποινή» που προβλέπεται στην ίδια διάταξη περί παρέλευσης χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της παραπάνω αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης.
Παρακαλούνται οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών και τα ΚΕΠ της χώρας για την εφαρμογή των ανωτέρω και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων με τους οποίους έρχονται σε δια ζώσης ή απομακρυσμένη επικοινωνία.
Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Χριστίνα Αλεξοπούλου

Διαβάστε την Εγκύκλιο¨97ΤΣ465ΧΘΞ-ΠΛΚ